Figyelem

Készült: 2016. május 31. kedd, 11:03
Találatok: 629

FigyelemAmíg nem kezdjük el autista gyermekünk szemét kinyitni a világra, azt hihetjük, hogy egy csomó dologra nem képes, amire a vele egykorú normál fejlődésű társai igen. Pedig minden benne van, csak meg kell találni az utat. Talán lesz olyan terület a fejlesztés során, amit nehezebben tudunk kibontani, de sok tevékenységben szárnyalni fog. Minden akkor derül ki, ha belevágunk, és figyelünk.


Rengeteget fejlődtünk (igen, mind a ketten!), mióta kisfiammal végzem az otthoni fejlesztést, nyilván sok-sok előnye van, de az egyik legfontosabb, hogy végre rálátásom van, hogy valójában mit tud és mit nem.

Csak akkor haladunk előre, ha folyamatosan figyelemmel követjük a fejlődését, a feladatokhoz való hozzáállását, a reakcióit. Mire "vevő" és mire nem, mitől lelkes, mitől dühös, mikor fáradt, mikor ingerült, mi érdekli, miben tehetséges, mikor van szükség lazításra, mókára, segítségre, egy váltásra, vagy mozgásra. Teljes figyelemmel legyünk velük!


"...ha megértjük, hogy az autisták miként tapasztalják meg a világot, sokkal jobban tisztelni fogjuk őket azért az erőfeszítésért, amit megtesznek annak érdekében, hogy produktív életet éljenek vagy egyáltalán életben maradjanak a mi világunkban ahelyett, hogy az emberek részéről leggyakrabban tapasztalt hozzáállással, a megértés hiányával szembesülnének." (Olga Bogdashina)

Képek forrása: