Melegség, nyugodt, kiegyensúlyozott környezet

Készült: 2016. július 04. hétfő, 16:10
Találatok: 757

nyugodt, kiegyensúlyozott környezetEz most evidensnek tűnik, de azért pár mondatban erről is írnék. Az autista gyermekek sokkal érzékenyebbek az ingerekre. Ha nem megfelelőek számukra a körülmények ahhoz, hogy tudjanak figyelni, nem is fognak figyelni.


A redőnyön átszűrődő fénypontok, a szomszéd szobában hallható zene, a nyitott ablaknál lengedező függöny, vagy a rendetlenség mind-mind elterelheti a figyelmüket. Zárjunk ki minden zavaró ingert: hangokat, látványt, illatot. A fejlesztő játékokat is tárolódobozokban, kosarakban gyűjtsük, csak azt lássa a gyermek, amire éppen szükség van.

Mi is mindig legyünk nyugodtak, elfogadók, segítők, határozottak és mosolygósak. Érezze gyermekünk, hogy öröm együtt lenni vele, hogy a közös játék nekünk is boldog pillanatokat okoz. Ne viselkedjünk a fejlesztések során másként, ne érezze gyermekünk, hogy természetellenes közeg veszi körül. (Pl. azért, mert másként, más hangsúllyal beszélünk.)

" Temple-lel kapcsolatos összes terápiában (...) a legfontosabb tényezőnek a szeretet látszik." (...) "A tanára, Mrs. Dee úgy véli, Temple-nek ismerős környezetre van szüksége, és hogy sokkal inkább használni kellene a környezetét arra, hogy kezelni tudják a különcségeit, semmint megrettenteni őt általa." (...) "Ha mi képesek leszünk segíteni, hogy megértse önmagát, neki megvannak az adottságai egy kellemes, elfogadható személyiség kialakulásához." (Részletek Temple Grandin édesanyjának Dr. Stein-hez írt leveléből)


Képek forrása: 1,2,3,