Strukturált tematikus gyakorlatok – Étkezés

Kategória: Kezdjük el
Megjelent: 2017. november 05. vasárnap, 08:41

Strukturált tematikus gyakorlatok - Étkezés

 

 

Az étkezés is nagyon hálás téma, sokféle érdekes feladat, játék gyűjthető köré. Érdemes egy-egy kisebb területét is alaposan körüljárni, majd mindent, ami ide kapcsolható, együtt is feldolgozni.


Bármilyen témát választunk tematikus feldolgozáshoz, az első dolgunk, hogy leüljünk, és felfirkantsuk magunknak mindent, ami a témáról eszünkbe jut:

•    Fogalmakat

•    Mesét, verset, dalt, mondókát

•    Szabályokat

•    Kapcsolódó ismereteket

•    Saját élményt

•    Stb.

Az étkezés témájához én az alábbiakat gyűjtöttem össze: étel – nem étel; ennivaló – innivaló; napi főétkezések; ételféleségek; ízek; kedvenc ételek; terítés; szendvicskészítés; konyha – konyhai feladatok; evőeszköz használat; veszélyek – kés, villa; vásárlás; ételkészítés – fázisfotók; nyers étel – készétel; gyümölcsök; kedvenc verseiből: Bartos Erika - Reggelitől vacsoráig, Bartos Erika - Torta; kedvenc enciklopédiájából -  Kalandos enciklopédia - Fedezd fel a világot! A reggeli, Az ebéd, A vacsora fejezetek.

Szortíroztunk, párosítottunk, memóriáztunk, számoltunk, írtunk, olvastunk, betűztünk, mondatot alkottunk, szabályt tanultunk, kirakóztunk, színeztünk – és közben nagyon jól szórakoztunk!

A strukturált tematikus gyakorlatok segítik az autista gyermeket a tájékozódásban, a rugalmas gondolkodás kialakulásában, fejlesztésében, az ok-okozati összefüggések megismerésében, a szabályok elsajátításában, - és mindezt úgy, hogy közben sok-sok részképességet is fejlesztünk.

Jó munkát! Ha kérdésed van, vagy megosztanád véleményedet, tapasztalataidat, várjuk leveledet!

Laky J. Eszter