Eszközök – Eszközök tárolása

Kategória: Kezdjük el
Megjelent: 2016. augusztus 13. szombat, 21:20

Eszközök tárolása

 

Bármi lehet fejlesztő eszköz, ami otthon van, de azokat az eszközöket is bemutatom apránként, amikkel én dolgozom. Nekem már megvan a bevált, összegyűjtött eszköztáram (gyári, vásárolt dolgok és saját készítésűek is, amelyeket néha átnézek, cserélek, módosítok), és ezeket külön tárolom.
Hosszútávra mindenképpen javaslom az elkülönített gyűjtést és tárolást, mert:

•    Régebben én is a gyerekszobából, szekrényekből, konyhából, otthoni munkahelyemről szedtem össze a foglakozásokhoz, amire szükségem volt, de rengeteg idő elment azzal, hogy elővegyem, majd  mikor végeztünk, elpakoljam. Most minden kéznél van, egy helyen, így pillanatok alatt elő lehet készülni. Ha használunk is ezeken kívül más dolgot, azt már könnyebb a helyére visszapakolni.
•    Az állandó játszó- és fejlesztőhely a gyermek számára is egy biztos pont lesz, előbb-utóbb innen majd önállóan is kiszolgálja magát. Jó érzés lesz látni, amikor saját örömére ismétli el azokat a feladatokat, amiket közösen szoktunk csinálni.
•    Nálunk a nappaliban van ez a fejlesztősarok, így ezeket a játékokat, kártyákat, rajzeszközöket a hozzánk érkező rokon- illetve vendéggyerekek sem piszkálják. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem használhatják, de igyekszem én kezelni, hogy minden visszakerüljön a helyére.

Az eszközök tárolásában mindig újítok kicsit, nem mindent sikerült elsőre praktikusan megoldani. Jó szolgálatot tesznek a műanyag és papírdobozok (sütis, fagyis, cipős dobozok), de a kép-, szám- és szókártyáimnak a műanyag átlátszó tasakok váltak be.

Vannak kisebb méretű üres papírdobozaim is, amiket csak akkor használok, amikor a konkrét feladatsort az adott fejlesztő foglalkozáshoz összeállítom. Ilyenkor minden feladathoz külön dobozba rakom a "hozzávalókat". Ezeket a tervezett sorrendben egymás mellé teszem, és amikor együtt leülünk, csak veszem egyiket a másik után.